Today: October 21, 2018, 12:04 pm
  
Miscellaneous

Pellikaan Timing introduceert het gebalanceerde anker

Minder frictie, grotere nauwkeurigheid van het uurwerk
Pellikaan timing BV
Pellikaan timing BV
PR-Inside.com: 2016-06-20 12:07:08
Utrecht, 20 juni 2016 – Het anker van een mechanisch uurwerk zorgt ervoor dat het ‘swingen’ van de balans leidt tot op tijd staande wijzers. Om dit optimaal te kunnen doen is het van extreem belang dat het zwaartepunt van het anker precies samenvalt met de draaiings-as. Pellikaan Timing heeft een gebalanceerd anker ontwikkeld en geproduceerd, voor het eerst toegepast in de Diving Dutchman-1, waarbij het zwaartepunt exact in het midden zit. Hierdoor is de wrijving in de ophanging van het anker heel gering.


Het gebalanceerde anker van Pellikaan Timing is nieuw en patenteerbaar. Dit komt door de exacte vorm van het tegenwicht. In de 19e eeuw zijn ook pogingen ondernomen om te balanceren maar dan met veel langere tegenwichten, een methode die niet werkte. Bij de versie van Pellikaan is het tegenwicht kort en is er slechts een geringe toename van de massatraagheid (0,6%). De winst in amplitude is 8 graden in alle posities: de opbrengsten zijn dus veel groter dan de verliezen. Door dit verschil in uitvoering is de vinding ook patenteerbaar zodat hij uniek door Pellikaan gebruikt kan worden. Op 22 april 2015 is het patent aangevraagd, het aanvraag nummer is NL 1041281.

Baselworld 2016

Tijdens Baselworld 2016 is een groot aantal gesprekken gevoerd over het gebalanceerde Pellikaan anker met zowel horlogemerken als met fabrikanten van uurwerken. De vinding werd serieus ontvangen en met bovenmatige interesse bekeken. Inmiddels is er een NDA opgesteld zodat verdere onderhandelingen over het gebruik van het Pellikaan anker gevoerd kunnen worden. www.pellikaantiming.nl/horlogetechniek/

About

Pellikaan timing is started by Hubert Pellikaan. Hubert Pellikaan is originally trained as a pharmacist. He is the inventor of over 10 patents in the field of pharmacy and mechanical engineering. Next to being active in the pharmaceutical field he is also horlogical enthousiast and has always been looking for unique watches and movements. At the time his favourites were the Omega speedmaster (1969 with caliber 321) and the Omega 1945 "RAF W.W.W." pilotswatch (W.W.W. stood for "waterproof Wrist Watch!). Both of them very functional watches with a great design, but the design was a result of functionality. Early in 2008 Hubert Pellikaan wanted to develop his own watch since he missed something in the new watches of Omega, Panerai, Rolex etc. This was a plain design with high readability, established and sturdy technique and usability of the watch. In the Flying Dutchman he combined these values and so the first watch was born. This watch was actually intended for himself only, however by positive reactions of others he made the watch more often. This was how Pellikaan timing was born in 2009.

Press Information
Pellikaan timing BV
Wittevrouwensingel 53


3572CA Utrecht


The Netherlands

Hubert Pellikaan
Founder & CEO
+31(0)62 477 65 84
email
www.pellikaantiming.nl


# 436 Words
Related Articles
 
More From Miscellaneous
Award Winning SEO Company Expanding
Nashville, TN – August 14, 2018 –Finding the right SEO company can be difficult. Stellar SEO is a company that [..]
Texas Plumbing Company Unveils New Website and [..]
Austin, Tex., Jul. 16, 2018 – The greater Austin and Texas Hill County areas now have access to Reliant Plumbing’s [..]
Desperately searching for the most exceptional prices [..]
Amsterdam, March 2, 2018 - People often buy in China to find it cheaper than back home. So, why don't [..]
Zero Partner Disturbance – Try a Kip [..]
Forty Winks and SleepMaker have teamed up to make their very own mattress in a box called Kip Set. The [..]

Disclaimer: If you have any questions regarding information in this press release please contact the company added in the press release. Please do not contact pr-inside. We will not be able to assist you. PR-inside disclaims the content included in this release.